Empanadas.se

Empanadas.se grundandes den 4 december 2021.

Vi vill sprida en liten del av det latinamerikanska köket i form av empanadas (Piroger) till svenska folket.

Empanada är ett bröd eller en deg med fyllning. Namnet kommer från det spanska verbet ”empanar” som betyder att panera eller bröa. Empanada görs genom att baka in en fyllning i deg (Pirog). I Spanien är empanadan ofta stor och rund, medan den i Sydamerika ofta är liten och halvrund. Empanadas fyllning och form varierar beroende på land och område.

Rätten kan ha sitt ursprung i det arabiska köket i och med två rätter, fatayer och moajanat, som introducerades i Spanien under den arabiska erövringen av Spanien från 711 till 718. Troligen har den sydamerikanska empanadan sitt ursprung i Galicien, Spanien där en empanada tillagas stor som en paj och skärs i bitar, vilket gör den lätt att ta med för arbetare. Fyllningen är ofta i Galicien tonfisk, sardiner eller chorizo men kan även innehålla torsk eller fläskkött. Köttet eller fisken är ofta i en sås på tomater, vitlök och lök i degen. På grund av det stora antalet galiciska invandrare i Latinamerika har empanadan gjort stor succé i området.